Viva las Fallas

las fallas

Fallas Valencia

Nog eventjes en het feest gaat weer losbarsten in Valencia. Het grootste volksfeest van Spanje en zelfs een van de grootste straatfeesten van Europa. Ik heb het natuurlijk over Las Fallas. Het gaat van start op de laatste zondag van Februari, met als hoogtepunt de  feestweek van 15 t/m 19 Maart. Beleef Valencia op een hele andere manier en vier feest met de Valencianen.

Heel de stad staat in het teken van dit grote spektakel. Oorverdovend knalvuurwerk, levensgrote poppen, parades door de stad, de falleras en falleros in klederdracht, tradities, bloemenoffers en vooral heel veel gezelligheid. Dit is Las Fallas in een notendop.

Ontstaan van Las Fallas

Het feest wordt ieder jaar gevierd ter ere van Sint-Jozef (San José), de beschermheilige van de timmerlieden. Het verhaal gaat dat vroeger de timmermannen tijdens de donkere wintermaanden stellages van hout maakten om hun lantaarn aan te hangen zodat ze licht hadden tijdens hun werkzaamheden.
Als de lente begon waren die stellages niet meer nodig en werd alles in de fik gestoken.
In de loop der jaren werd dit een traditie en bouwden ze het steeds meer uit. De stellages werden aangekleed, waardoor ze op personen en figuren gingen lijken.
De figuren kregen steeds meer een satirisch karakter met een boodschap. Het Fallasfeest is inmiddels uitgegroeid tot een groot volksfeest met allerlei tradities erin verwerkt.

Fallaspoppen

Tijdens de feestweek staan er door heel de stad grote poppen die fallas genoemd worden. Deze enorme kunstwerken worden gemaakt door de bouwers die aangesloten zijn bij de fallasvereniging (Casal Faller) of zelfs worden ingehuurd. De bouwers zijn een heel jaar bezig met het ontwerpen en het bouwen van deze, soms wel, torenhoge kunstwerken. Het zijn echt enorme poppen gemaakt van hout en piepschuim en helemaal tot in de details afgewerkt. 

Hoe zien die grote poppen eruit?

Kritiek op politici, actuele thema’s, de milieuproblemen, noem het maar op. Alles wordt aan de kaak gesteld en op een satirische wijze uitgebeeld door de grote poppen.
Naast de kritische noot zijn er ook verenigingen die juist kiezen om iets luchtigs uit te beelden en maken andere prachtige kunstwerken.

De kosten voor het maken van de grote poppen kunnen flink oplopen. De mensen die bij de fallas verenigingen aangesloten zijn, betalen contributie en werven geld via verschillende fondsen.

falleras

Ninots

Naast de grote pop maakt elke vereniging ook een aantal kleine poppetjes, ninots genoemd. Deze stellen verschillende personages voor. Voordat de feestweek begint worden de ninots tentoongesteld en wordt er een winnende ninot gekozen door het publiek. Deze winnende ninot zal in het Fallas museum komen te staan en de rest van de ninots zullen tijdens de Crema verbrand worden.

Lekker knallen met z’n allen

De Valencianen zijn niet vies van knalvuurwerk. Hoe harder hoe beter lijkt het wel. Dit ga je absoluut meemaken als je vanaf 1 maart in Valencia bent. Elke dag om 14 uur is er op het gemeentehuisplein la mascletà. Een vuurwerkshow met heel hard knalvuurwerk dat in verschillende ritmes en volume knalt. Gedurende de fallasweek zijn er ook in de wijken mascletàs.
Het afsteken van knalvuurwerk lijkt hier wel met de paplepel ingegoten te zijn. Je ziet overal op straat jonge kinderen met een houten kistje met daarin knalvuurwerk wat ze heel de dag door aan het afsteken zijn.

L’Ofrena de flors

Een belangrijk onderdeel van Las Fallas. Er worden tijdens la ofrenda bloemen geofferd aan de Virgen de los Desamparados (heilige maagd van de hulpbehoevenden). In een grote optocht lopen de falleras in hun prachtige rnaar het grote plein bij de kathedraal ( Plaza de la Virgen). Daar staat een grote houten stellage van de heilige maagd en worden de boeketjes met bloemen ingestoken. Uiteindelijk vormen die bloemen samen de mantel van de heilige maagd.

fallas 2022

De fik erin!

Op 19 Maart, de laatste dag van de Fallas, worden al de poppen in brand gestoken en op deze manier luiden ze het voorjaar in. Het verbranden van de poppen is de afsluiting van Las Fallas en wordt la Crema genoemd.

Een paar leuke weetjes over Las Fallas
– Tijdens de fallas worden er paellawedstrijden gehouden.
– In de wijk Ruzafa en Malvarrosa zijn er in de avond mooie lichtshows.
– In 2008 is de duurste falla gebouwd. De kosten daarvan waren opgelopen tot 1 miljoen euro! Ja en ook deze pop is in vlammen opgegaan.
– Valencia telt bijna 400 fallas verenigingen.
– De fallas worden gevierd in vrijwel heel de Comunidad Valenciana.
– In 2016 is het grote volksfeest werelderfgoed geworden en staat op de lijst van Unesco.
– Op 18 Maart is Nit del Foc, de nacht van het vuur. Tijdens deze nacht wordt er een grote vuurwerkshow gegeven.
– La Fallera mayor is de ‘koningin’ van het feest en wordt binnen elke Falla vereniging gekozen. Zij vertegenwoordigt de vereniging. Daarnaast wordt er ook een Fallera mayor gekozen voor de stad Valencia. Een hele eervolle titel en zij vertegenwoordigd de stad en moet aanwezig zijn bij alle officiële activiteiten.

Geef een reactie