Centrum

Sfeervolle historisch centrum Ciutat Vella

Bij het centrum gaan we hier uit van het historisch centrum van Valencia ook wel Ciutat Vella. De historische panden, de kathedraal, sfeervolle pleinen, gezellige restaurants en barretjes, allemaal te vinden in het historisch centrum. Een plek die je absoluut niet over kunt slaan tijdens je bezoek aan Valencia.

Ontstaan van Valencia

Wist je dat het historisch centrum van Valencia één van de oudste is van Europa? Ruim 2000 jaar geleden is de stad gesticht door de Romeinen, in het jaar 138 voor Christus. De plek waar ze zijn begonnen met het opbouwen van de stad is op de plek waar plaza de la Almoina ligt, net achter de kathedraal. Hier was het centrale plein, met badhuis en tempels. Er zijn nog restanten van terug te vinden, onder andere onder plaza de la Almoina en in het archeologisch museum wat aan het plein ligt.

Moorse overheersing

Vanaf het jaar 711 is de stad in handen gekomen van de Moren. Zij zijn vanuit Noord- Afrika Spanje binnengetrokken en hebben een groot deel van Spanje veroverd en in het jaar 711 hebben ze de stad Valencia ingenomen. In die tijd is de stad gegroeid, hebben ze een stadsmuur gebouwd, pleinen en moskeeën.

Valencia is ongeveer 500 jaar in de handen van de Moren geweest totdat de stad uiteindelijk werd ingenomen in het jaar 1238 door Koning Jaime I, de koning van het rijk Aragon. De stad kwam in handen van de Christenen. De moskeeën die gebouwd waren, zijn afgebroken en moesten plaats maken voor kerken en de kathedraal.

Gouden eeuw van Valencia

Nadat de stad ingenomen werd heeft de bevolking behoorlijk wat voor de kiezen gekregen. Een heftige pestepidemie, overstromingen, hongersnood en oorlog.

Vanaf de 15e eeuw brak er een stabielere periode aan voor de stad. De 15e eeuw wordt ook wel de Gouden eeuw van Valencia genoemd.

Er werd veel gehandeld en zowel op economisch als cultureel gebied ging de stad erop vooruit. De stad werd uitgebreid en er werden veel kerken en paleizen gebouwd. De bouw van La Lonja de la Seda werd gestart. De handelsbeurs van Valencia die uitgroeide tot grootste markt van Europa voor de handel in zijde.

Ook op het gebied van literatuur en onderwijs werden er stappen gemaakt. Het eerste boek van Spanje werd gedrukt in Valencia in het jaar 1478. Ook werd de eerste Universiteit van Valencia geopend in 1502, deze is nog te bezoeken aan de Plaza del Patriarca in het centrum.

Groot openluchtmuseum

Veel gebouwen die in de afgelopen eeuwen gebouwd zijn, staan er nog steeds. Als je door het historisch centrum van Valencia loopt lijkt het ook alsof je door een groot openlucht museum loopt, overal sporen van de geschiedenis van de stad. Overal om je heen kom je gebouwen tegen waarvan sommigen er al meer dan honderden jaren staan.

In de 19e en 20ste eeuw zijn er nog veel prachtige gebouwen bijgebouwd. Denk aan de gebouwen rondom Plaza del Ayuntamiento, waaronder het gemeentehuis en het postkantoor. Maar ook het station del Norte, de arena voor het stierenvechten, de markthallen en de prachtige panden in de wijken rondom het historisch centrum.

Lijkt het je leuk om meer te ontdekken van het centrum en er van alles over te horen? Ga gezellig mee met de fietstour Bike and Roll en we nemen je mee naar verschillende hotspots en bijzondere plekken in het centrum van Valencia.

Eten en drinken

Overal in het centrum zijn leuke plekken te vinden om wat te eten en te drinken. Er zijn verschillende gezellige pleintjes, steegjes en andere plekken met leuke restaurants en barretjes.

Ga voor een heerlijk dagmenu naar restaurant Saona op la Plaza de la Virgin. Je zit midden in het historisch centrum aan het prachtige plein met uitzicht op de basiliek en de kathedraal.

Wandel door de wirwar van gezellige straatjes en kom uit bij Bar & Kitchen, een gezellig restaurant op een klein pleintje waar je heerlijke tapas kunt eten. Zin in pizza? Ga dan naar San Tommaso, gelegen in het historisch centrum en bestel hier een echte Italiaanse pizza.

Heb je de typisch Valenciaanse cocktail al eens geproefd? Bestel een agua de Valencia bij Café de las Horas, gelegen in een smal steegje bij de kathedraal. Deze  Valenciaanse cocktail bestaat uit versgeperste sinaasappels, cava, gin en wodka. Een heerlijk verfrissende cocktail voor als je lekker door het centrum hebt gewandeld.

Winkelen

Het centrum van Valencia is een prima plek om lekker te gaan winkelen. Loop je door het centrum dan kom je overal kleine winkeltjes tegen, van handgemaakte sieraden tot leuke hebbedingetjes. 

Rondom de kathedraal en Plaza del Ayuntamiento zijn veel verschillende souvenirwinkeltjes.
Neem een kijkje bij Simple, een leuk souvenirwinkeltje achter de kathedraal. Ze verkopen mooie tassen en rieten manden, typisch Spaanse schaaltjes, sjaals en nog veel meer leuke snuiserijen. Het meeste is geproduceerd in Spanje.

Ben je op zoek naar de grotere kledingwinkels, dan vind je die in Calle Colón, Calle Don Juan Austria en de straten daar omheen. Voor leuke en exclusievere boetiekjes ga dan naar de winkelstraten rondom Mercado Colón.