Kathedraal

De kathedraal van Valencia

 

Als je door het historisch centrum loopt, is het onmogelijk om de kathedraal te missen. De kathedraal, ook wel bekend als de Seu, ligt aan het gezellige plein Plaza de la Reina en aan de andere kant het belangrijkste plein van Valencia, namelijk Plaza de la Virgen. Het is een van de meest indrukwekkende religieuze bouwwerken in Spanje.

Bouwstijlen

De kathedraal werd gebouwd op de plaats van een voormalige Romeinse tempel en later een moskee. De kathedraal is een mooi voorbeeld van hoe diverse bouwstijlen samenkomen in één gebouw. De bouw begon in de 13e eeuw en heeft een mix van Romaanse, Gotische en Barokke stijlen. Het hoofdgedeelte van de kathedraal is voornamelijk Gotisch, met prachtige hoge gewelven en slanke pilaren die het gewicht van het dak dragen. De Barokke stijl is terug te vinden in de indrukwekkende gevel aan de Plaza de la Reina, met de zuilen en beelden. Aan de kant van de Plaza de la Virgen zie je de Romaanse ronde bogen en stevige uitstraling terugkomen. Aan de achterkant van de kathedraal, aan Plaza Almoina, is de oorspronkelijke ingang van de kathedraal, ook gebouwd in de Romaanse bouwstijl.

Interieur

Het interieur van de kathedraal van Valencia is net zo indrukwekkend als de buitenkant. Wat meteen opvalt als je binnenkomt, zijn de glas-in-loodramen. Doordat het zonlicht binnenvalt zie je veel verschillende kleuren en zijn ook de afbeeldingen in het glas in lood duidelijk te zien. Een hoogtepunt van het interieur is de gotische koepel, met zijn sierlijke ribben en indrukwekkende hoogte.

In de kathedraal zijn verschillende kapellen, elk met zijn eigen unieke kunst en architectuur. Een van de opmerkelijkste kapelletjes is de Capilla del Santo Cáliz, volgens de Valencianen de plek waar de enige echte Heilige Graal wordt bewaard – de kelk die volgens de legende door Jezus werd gebruikt tijdens het Laatste Avondmaal. Deze kapel is versierd met indrukwekkende fresco’s en prachtig houtsnijwerk.

In de kathedraal zijn ook opmerkelijke kunstwerken van de wereldberoemde Spaanse schilder Francisco Goya terug te vinden. In de Capilla de San Francisco de Borja, een van de vele kapellen binnen de kathedraal, zijn twee schilderijen van Goya te vinden: “San Francisco de Borja y el moribundo impenitente” en “San Francisco de Borja y el moribundo penitente.” Deze werken, geschilderd tussen 1784 en 1788, verbeelden het leven van de heilige Franciscus Borgia, een voormalige hertog van Gandía en de derde algemeen overste van de jezuïetenorde. Goya’s schilderijen zijn een belangrijke culturele schat in de kathedraal en trekken kunstliefhebbers en bewonderaars van zijn werk uit de hele wereld.

Een leuk weetje is dat je als zwangere vrouw de kathedraal eens kunt bezoeken. Het verhaal gaat namelijk dat je als zwanger vrouw 9 rondjes moet lopen rond het  altaarl. 1 rondje voor elke maand van de volledige zwangerschap. Deze traditie, oorspronkelijk ontstaan in de middeleeuwen, wordt nog steeds in ere gehouden door veel (Valenciaanse) vrouwen die in verwachting zijn. Ze geloven erin dat het lopen rond het altaar hen helpt om voorspoed en een gezonde zwangerschap te verzekeren.

Miguelete of El Micalet

Een ander belangrijk aspect van de kathedraal is de Miguelete of El Micalet, de iconische klokkentoren die naast de kathedraal staat. Deze gotische toren, gebouwd tussen de 14e en 15e eeuw, biedt een adembenemend uitzicht over de stad en is een van de herkenbaarste symbolen van Valencia. Je kunt de toren ook beklimmen, het zijn 207 treden, best een klim, maar als je boven bent dan heb je ook wel echt een fantastisch uitzicht over de stad.

De combinatie van architectuur, kunst en geschiedenis maakt de kathedraal van Valencia tot een must-see bestemming. Of het nu gaat om het bewonderen van de indrukwekkende bouwstijlen, iets te weten komen over de geschiedenis van Valencia of het bekijken van de prachtige kunstwerken van Goya en andere kunstenaars, in en rondom de kathedraal kom je van alles te weten over de Spaanse cultuur en religie.