Mercado de Colón

Ontdek Mercado de Colón – Gastro markt en architectonisch pareltje

De Mercado de Colón is een historisch gebouw gelegen in het hart van Valencia, in de wijk Eixample. Het is een perfecte plek om te genieten van de Valenciaanse sfeer en het beste van de lokale keuken te proeven.

Architectonisch pareltje

Wat meteen opvalt aan de Mercado de Colón, is de indrukwekkende architectuur. Het gebouw is een prachtig voorbeeld van de modernistische stijl die populair was aan het begin van de 20e eeuw.

De Mercado de Colón werd ontworpen door Francisco Mora Berenguer, een architect uit Valencia. Hij was geïnspireerd door de modernistische beweging die op dat moment in opkomst was, met name door de werken van Antoni Gaudí in Barcelona. Dit is ook terug te zien in en op de markthal, voornamelijk de pilaren en gewelven die bedekt zijn met vrolijk gekleurde mozaïeksteentjes en de bijzondere constructie.

De bouw van de markt begon in 1914 en werd voltooid in 1916. Er is veel te zien op de gevel van de markthal. Je ziet veel typisch Valenciaanse elementen, zoals de kleurrijke mozaïeksteentjes met afbeeldingen van Valenciaanse dames in klederdracht bij de sinaasappelboom, maar ook verschillende dieren en planten uit de omgeving van Valencia en producten die op de markt verkocht werden.

Gastronomische hotspot

In de loop der jaren heeft de markt verschillende renovaties ondergaan om zijn schoonheid te behouden. Tegenwoordig is de Mercado de Colón niet alleen een plek om boodschappen te doen, maar een hotspot met verschillende kleine restaurantjes. Enkele restaurants zijn typisch Valenciaans. Zo kun je er een bordje paella eten, een bocadillo nemen als almuerzo of bij één van de horchaterias een glaasje horchata bestellen met een farton erbij. Valenciaanser kan bijna niet!