Keramiekmuseum

keramiekmuseum valencia fietstours

Keramiekmuseum en het paleis van de Markies van de twee wateren

Het Keramiekmuseum in Valencia, officieel het Museo Nacional de Cerámica y Artes Suntuarias González Martí, is gevestigd in het opvallende Paleis van de Markies de Dos Aguas. Dit paleis, gebouwd in de 15e eeuw, is een van de meest indrukwekkende barokke gebouwen in Valencia. Met zijn rijke geschiedenis en prachtige architectuur is dit museum een must-see voor iedereen die iets meer over de geschiedenis van Valencia en de keramiekproductie van Spanje te weten wilt komen. Mocht je daar niet zo in geïnteresseerd zijn, is het alsnog leuk om toch eens langs te lopen, omdat het een heel opvallende buitenkant heeft.

Paleis van de Markies van Dos Aguas

Het paleis dankt zijn naam aan de adellijke familie die er eeuwenlang woonde: de markiezen van Dos Aguas. Door de jaren heen hebben verschillende generaties hun stempel gedrukt op het paleis, wat leidde tot de unieke mix van architectonische stijlen wat je vandaag de dag nogsteeds terug kunt zient. In 1949 werd het gebouw overgedragen aan de Spaanse staat en werd het omgevormd tot het huidige Keramiekmuseum.
Binnenin het paleis zijn er veel elegante kamers en zalen die de uitbundige levensstijl van de voormalige bewoners laten zien. De Sala de las Rocas, een prachtige rococozaal, is bijzonder indrukwekkend, evenals de neoklassieke balzaal met prachtige fresco’s en andere decoraties.

Het museum

In het keramiekmuseum vind je een indrukwekkende collectie keramiek uit verschillende tijdperken en stijlen. Enkele van de opmerkelijkste stukken zijn Valenciaanse, Spaanse, en zelfs internationale keramiekstukken. Bovendien bevat het museum ook prachtige zalen met verschillende meubels, schilderijen en andere kunstvoorwerpen.

Bijzonder opvallende gevel

Het keramiekmuseum is niet voor niets één van de opvallendste gebouwen van Valencia. De gevel is versierd met allerlei tierlantijnen en helemaal in rococo stijl. De marmeren ingang van het paleis is spectaculair. Twee enorme, opvallende beelden van watergoden omringen de deur. Deze beelden symboliseren de rivieren Turia en Júcar, twee rivieren die erg belangrijk waren en zijn voor de stad Valencia. Tijdens de fietstour fietsen we ook door de drooggelegde rivierbedding waar de rivier de Turia heeft gestroomd.
De opvallende versieringen en de prachtige marmeren details laten de rijkdom en macht van de voormalige bewoners van het paleis zien.

keramiekmuseum valencia

Valencia de keramiekstad

De keramiekproductie in Valencia vindt zijn oorsprong in de Romeinse en Moorse periodes. De Moren brachten geavanceerde technieken en artistieke stijlen met zich mee, zoals het gebruik van glazuur en kleurrijke patronen. Na de herovering van Valencia door de christelijke troepen in de 13e eeuw, bleef de keramiekproductie zich ontwikkelen en groeien.

Een belangrijk centrum van keramiekproductie in de regio Valencia is het dorpje Manises, gelegen op slechts een paar kilometer ten westen van Valencia. Manises staat bekend om zijn traditionele productie van aardewerk, tegels en leuke decoratie.

Tegenwoordig is de keramieksector rondom Valencia nog steeds belangrijk voor de lokale economie. Naast de traditionele productie van keramiek, zijn er ook veel creatieve kunstenaars en ontwerpers die de oude technieken en stijlen gebruiken om innovatieve en moderne creaties te maken.

Door heel de stad heen zie je veel gebouwen en panden met keramiek versierde gevels. Neem de centrale markthal, mercado de Colon of fiets eens naar de visserswijk El Cabanyal, daar zie je nog veel vissershuisjes versierd met allemaal kleurrijke keramiek tegeltjes, heel tof om te zien.

Cocktailbar Café Madrid

Na wat cultuur te hebben gesnoven in het keramiekmuseum is het tijd voor lekkere cocktail bij café Madrid.  Een cocktailbarretje om de hoek van het keramiekmuseum met een uitgebreide cocktailkaart en uiteraard kan het typische Valenciaanse drankje Agua de Valencia niet ontbreken op de kaart. Agua de Valencia is een verfrissende cocktail van sinaasappelsap, gin, wodka en cava. Cheers!

cafe madrid valencia fietstours