El Cabanyal

Authentieke wijk aan de kust

Gekleurde vissershuisje, dorpsgevoel en leuke barretjes.  Welkom in de wijk Cabañal-Cañamelar. Dit is de officiële naam, maar de wijk staat bekend als el Cabanyal. Het oude vissersdorp gelegen aan de kust begint steeds bekender en populairder te worden. Het is een wijk met een eigen karakter waarbij het lijkt alsof de tijd hier heeft stilgestaan.

Oude vissersdorp

Vroeger was El Cabanyal nog geen onderdeel van Valencia, maar een echt visserdorp. Dit had natuurlijk alles te maken met de gunstige ligging aan de kust. Je kunt hier nog veel van terugvinden in het straatbeeld. Oude loodsen en barakken, maar ook de prachtige gekleurde vissershuisjes in de straten. Deze prachtige vissershuisje staan op de culturele erfgoedlijst. Gelukkig maar, want het had niet veel gescheeld of een deel van de huizen zouden plaats moeten hebben gemaakt voor een snelweg.

Snelweg door de wijk

Er is jarenlang gesteggeld binnen de gemeente, met buurtbewoners en andere partijen over wat er zou gebeuren met de wijk. De bedoeling was dat er een snelweg naar de kust zou komen, zodat deze makkelijker bereikbaar zou zijn. Dat zou inhouden dat een deel van de authentieke vissershuizen gesloopt zou worden en de bewoners ergens anders naar toe moesten verhuizen.

Daarnaast zou de wijk aanpakt worden zodat het aantrekkelijker zou worden voor toeristen en investeerders. De wijk had een niet al te best imago. Sommige gedeeltes van de wijk stonden er om bekend dat er criminele activiteiten plaatsvonden.

Op veel plekken waren de huizen vervallen, stonden op instorten en werden gekraakt. Een nieuwe frisse wind laten waaien door de wijk zou ervoor zorgen dat de wijk weer op zou gaan leven en een beter imago zou krijgen.

Cultureel erfgoed

De wijk El Cabanyal is sinds 1988 beschermd cultureel erfgoed, wat inhield dat de huizen niet afgebroken mochten worden. Uiteindelijk is de aanleg van de snelweg en het bouwen van flats voor toeristische doeleinden niet doorgegaan, tot grote opluchting voor een deel van de bewoners van El Cabanyal.

Imago

Sinds een aantal jaar is er een verandering gaande in deze wijk. Steeds meer mensen zijn de charme in gaan zien van deze wijk en de ligging aan de kust. Dit heeft ervoor gezorgd dat veel van de huizen en straten opgeknapt worden en er leuke restaurants en barretjes bijkomen.

Het straatbeeld is op een positieve manier aan het veranderen, waardoor deze wijk steeds toegankelijker wordt. De authentieke elementen worden in stand gehouden, maar met vernieuwende initiatieven.

Er zijn nog steeds straten met veel vervallen huizen en plekken die je beter kunt vermijden. Maar over het algemeen gaat het steeds beter met de wijk.
De wijk is zelfs door het Britse dagblad The Guardian uitgeroepen tot één van de 10 coolste wijken van Europa.
Wil je je mee laten nemen door deze upcoming wijk el Cabanyal en de leuke plekken ontdekken? Fiets dan mee met de fietstour Cabanyal & Ciudad de artes y ciencias of de fietstour Little Venice & Cabanyal.

Hotspots

Er komen steeds meer leuke barretjes, restaurants en leuke culturele plekken bij in de wijk. Er zijn gezellige pleintjes waar je onder de sinaasappelboom bij een oud kerkje op het terras in de zon kunt zitten. Proef de sfeer van de Cabanyal als je er doorheen fietst, loopt of lekker op het terras zit. Voor leuke hotspots om wat te drinken in de Cabanyal bekijk dan deze blogpost.

Cabanyal fietstour