Ruzafa

Hippe sfeervolle wijk

De moderne wijk Ruzafa is onderdeel van het district L’Eixample. Het is de hipste en één van de meest bruisende wijken van Valencia. Het is een sfeervolle wijk met veel leuke winkeltjes, een vershal, prachtige huizen, heerlijke restaurants en terrassen. Vooral aan het einde van de middag raken de terrassen steeds voller en komt de wijk echt tot leven.

Van tuin naar hotspot

De naam Ruzafa (in het Valenciaans Russafa) stamt uit de tijd van de Arabische heerschappij, dit was van het jaar 711 tot 1238. Russafa betekent in het Arabisch ‘tuin’ en vroeger was deze plek een recreatiegebied en werd het ook gebruikt als landbouwgrond.

Toen de Christenen Valencia in de 13e eeuw hadden veroverd werd de plek gebruikt om gewassen te verbouwen om de stad te bevoorraden.

Uiteindelijk werd in de 19de eeuw  besloten om de stadmuren rondom het historisch centrum van Valencia af te breken. Vanaf dat moment is Valencia uit gaan breiden en werden er huizen gebouwd in Ruzafa en is de woonwijk ontstaan.

Vroeger was Ruzafa een simpele woonwijk waar niet veel bijzonders te doen was. Sinds de laatste 10 jaar is dit compleet veranderd en is Ruzafa echt the place to be. Heel divers, creatief en multi-cultureel.

Eten en drinken

Aan goede en sfeervolle restaurants in Ruzafa geen gebrek. Er zijn veel leuke Spaanse tapasbarretjes, Turkse en Mexicaanse restaurants, maar ook andere keukens van over de hele wereld zijn hier vertegenwoordigd.

Je treft in elke straat wel een hip koffietentje en ontbijtzaakje zoals Blackbird, Bluebell Coffee Co. of Dulce de leche. Je kunt hier terecht voor een lekker ontbijt of om te lunchen. Bij sommige koffiezaakjes heb je ook de mogelijkheid om met je laptop te gaan werken. Bekijk ook de blogpost met de top 5 leukste ontbijttentjes van Ruzafa.

Er is ook een groot aanbod aan vegetarische,- en veganrestaurants. La casa viva en Copenhagen zijn bijvoorbeeld heerlijke vegetarische restaurants in de wijk Ruzafa.

Op elke straathoek zijn leuke terrassen en barretjes te vinden om lekker te gaan borrelen met een kleine tapa erbij. Heel gezellig tussen de locals. Veel barrertjes gaan rond een uurtje of 5 open.

Artistiek en pop- up stores

Daarnaast is Ruzafa ook een hele artistieke wijk. In de prachtige panden zitten verschillende galerijen met allemaal mooie creatieve kunstwerken. Ook zijn er leuke pop-up stores, vintagestores en kleine boetiekjes met zelfgemaakte producten te vinden. Heerlijk om hier lekker rond te wandelen en overal even binnen te hoppen en rond te kijken.