Wat wordt er gegeten met Pasen in Spanje?

Lekker sneukelen met Pasen in Valencia

De paasstol en een gekookt eitje, die staan in Nederland gegarandeerd op tafel tijdens het paasontbijt of de paasbrunch. Paaseitjes zoeken in de tuin, paaseieren schilderen die dan van binnen ook gekleurd waren (gatsie) en ‘s avonds asperges eten.Yep, typisch Pasen als je het mij vraagt.

Pasen in Spanje

In Spanje is het allemaal net even iets anders. Allereerst wordt de tweede paasdag niet in alle regio’s gevierd of gezien als vrije dag, dus geen dagje meubelboulevard voor de meeste Spanjaarden.

De week voor Pasen zijn er namelijk al een aantal vrije dagen. Goede Vrijdag is een vaste vrije dag in heel Spanje. Ook is in sommige regio’s Witte Donderdag een vrije dag en andere regio’s hebben de vrije dag van Witte Donderdag verplaatst naar de tweede paasdag. Uh is het nog te volgen?

In Spanje is de heilige week voor Pasen, Semana Santa, eigenlijk net zo belangrijk als Pasen zelf. In mijn vorige blog kun je alles lezen over de Semana Santa.

Typische Spaanse lekkernijen tijdens Pasen

Een ander hoogtepunt van Pasen is het eten, niet geheel onbelangrijk. In Spanje wordt sowieso altijd veel over eten gesproken en zijn er veel traditionele gerechten, zo ook met Pasen.

Bacalao al Pil Pil

Gamba’s al Pil Pil klinkt de meeste mensen wel bekend in de oren en bacalao al Pil Pil is een variant hierop. Dit gerecht is populair tijdens de paasperiode en bestaat uit gezouten kabeljauw bereid in olijfolie, knoflook en rode pepers. Wat brood erbij om te dippen en smullen maar.

Buñuelos de bacalao

We blijven even in de vishoek. Een buñuelo de bacalao is een Spaanse beignet gemaakt van gezouten kabeljauw. Het bestaat uit een mengsel van fijngehakte kabeljauw, bloem, eieren en kruiden, dat vervolgens wordt gefrituurd tot een knapperig en goudbruin geheel. Het heeft ook wel iets weg van een hartige oliebol.

Torta Pascualina

Deze hartige taart komt oorspronkelijk uit de regio’s Aragon en Catalonië en bestaat uit een vulling van spinazie, hardgekookte eieren en soms ook bechamelsaus, allemaal omhuld in bladerdeeg. Dit wordt vaak tijdens de paaslunch of brunch gegeten.

Torrijas

Een absolute favoriet is de Torrija. Het is eigenlijk hetzelfde als een wentelteefje, maar dan nóg lekkerder! De sneetjes brood worden gedoopt in melk, gebakken of gefrituurd en vervolgens bestrooid met suiker, kaneel of honing en worden gegeten als toetje.

In Valencia wordt het brood vaak gedoopt in de horchata. Een typisch Valenciaans drankje dat wordt gemaakt van de chufa (aardamandel), water en suiker.

Dulces

Naast deze hartige gerechten wordt er ook veel zoetigheid gegeten. De bakkertjes liggen al vol met allerlei lekkere dingen. Iets wat je overal ziet en zeker niet mag ontbreken tijdens Pasen is de Mona de Pascua.

Mona de Pascua

De Mona de Pascua is een traditioneel paasbrood dat populair is in Spanje, vooral in de regio’s Catalonië en Valencia. Het is een zoet broodje, vaak in een leuke vorm met een geschilderd gekookt ei in het midden. Soms wordt het gekookte ei vervangen door een chocolade-ei. Verder is het broodje versierd met kleine snoepjes of glazuur.

Rosquillas de Semana Santa

Deze kleine ringvormige koekjes zijn een traditionele zoete lekkernij tijdens de Semana Santa en Pasen. Ze worden gemaakt van bloem, suiker, eieren en anijslikeur en worden vaak bestrooid met suiker of in de chocolade gedoopt.

Pestiños

Tijdens Pasen kunnen we niet om de pestiños heen, gefrituurde deegkoekjes die worden besprenkeld met honing. Ze zijn lekker knapperig en zoet en worden vaak na de maaltijd gegeten.

Panquemao

Panquemao betekend letterlijk verbrand brood. Dat is het natuurlijk niet. Het is een licht getoast broodje met een zachte binnenkant. Het heeft veel weg van de mona de Pascua.

Torta de nueces y pasas

Dit is een typische noten en krentencake die wordt bestrooid met poedersuiker. Het is een eenvoudige cake, maar wel heel lekker.

Buñuelos

Buñuelos zijn kleine gefrituurde deegbolletjes die vaak worden gegeten tijdens Pasen. Ook tijdens de Fallas werden er naast churros ook veel buñuelos gegeten. Ze zijn gemaakt van een beslag van bloem, eieren en gist, dat wordt gefrituurd tot het goudbruin en knapperig is. Ze worden vaak bestrooid met poedersuiker en lijken op oliebollen. Eigenlijk is dit de zoete variant van de buñuelos de bacalao.

Nou, dat wordt smullen tijdens Pasen. Maar goed dat we tijdens de paasdagen ook fietstours geven. Toch nog lekker een beetje in beweging blijven na al dat gesneukel.