Stad van de kunst en wetenschappen (CAC)

Ciudad de las Artes y las Ciencias (CAC)

Wat is Ciudad de las Artes y las Ciencias?

La ciudad de las artes y las ciencias, oftewel de stad van de kunst en wetenschappen, is één van de highlights van Valencia en niet meer weg te denken uit het beeld van de stad Valencia.
De ontwerpers van deze imposante futuristische gebouwen zijn de wereldberoemde Valenciaanse architect Santiago Calatrava en de spaans-mexicaanse architect Félix Candela. La ciudad de las artes y las ciencias is gebouwd in het laatste gedeelte van het Turiapark. De bouw van het complex is begonnen in 1989 en het heeft 20 jaar geduurd voordat heel het project voltooid was. Het complex bestaat uit 6 verschillende onderdelen:
L´ hemisfèric, Museo de las Ciencias Príncipe Felipe, Oceanográfico, Palau de les Artes, L´Umbracle en Ágora.

Oorsprong van de bouw van het project

Valencia heeft tot eind jaren 80 van de vorige eeuw in de schaduw geleefd van de grotere en bekendere steden Madrid en Barcelona. Als 3e grootste stad van Spanje stond Valencia nog niet op de (toeristische)kaart maar daar wilde het toenmalige stadsbestuur van Valencia en de regionale regering verandering in brengen. Valencia zou een modern en internationaal imago moeten krijgen, waardoor het ook voor toeristen een aantrekkelijke stad zou worden om naartoe te komen. Er moest iets komen wat kenmerkend zou worden voor de stad Valencia.

De architect Santiago Calatrava

Het bestuur van de stad had de Valenciaanse architect Santiago Calatrava weten te strikken voor het project. Het laatste stuk van het Turiapark werd de bestemming voor het project. Er werd zo enthousiast gereageerd op de ontwerpen van Calatrava dat er werd besloten dat hij het hele complex mocht ontwerpen en zo is La Ciudad de las Artes y las Ciencias ontstaan. Hij heeft een uniek ontwerp bedacht wat zijn eigen architectuurstijl weerspiegelt. Zijn ontwerpstijl is geïnspireerd op organische vormen in de natuur en dit is dus ook terug te vinden in de gebouwen die hij heeft ontworpen. Zo is het gebouw van het wetenschapsmuseum geïnspireerd door een geraamte van een oerdier en L´ Hermisfèric op het menselijk oog.
Daarnaast zijn de ontwerpen van Calatrava ook herkenbaar door de Trencadís. Dit is een mozaiek vorm waarbij gebruik gemaakt wordt van keramiekscherven zonder gelijke vormen.
Ook heeft Calatrava veel gebruik gemaakt van water. Tussen of om de gebouwen is er water. En dit zorgt voor een prachtig beeld en weerspiegeling in de ramen.

Uit welke gebouwen bestaat van de Ciudad de las Artes y las Ciencias?

L´Hemisfèric
L´Hemisfèric werd als eerste opgeleverd en opende in 1998 voor het eerst zijn deuren voor het publiek. L ´Hemisfèric wordt ook wel ´Het oog´ genoemd, vanwege zijn vorm. Vooral ´s avonds is dit heel duidelijk te zien vanwege het licht en de weerspiegeling op het water.
L´Hemisfèric is een I-max 3D bioscoop waar verschillende wetenschappelijke films en educatieve documentaires worden getoond. Je kunt plaatsnemen in de ligstoelen en je krijgt een 3D bril en een koptelefoon om de film te bekijken op het grote scherm.

Museo de las Ciencias Príncipe Felipe
Dit wetenschapsmuseum opende in november 2000 zijn deuren. Het is een enorm gebouw, en ook hier komt de op de natuur beruste ontwerpstijl terug in de vorm van het gebouw. Het gebouw heeft de vorm van het geraamte van een walvis.  
Het gebouw heeft een tentoonstellingsruimte van maar liefst 26.000m2 en heeft verschillende verdiepingen met tijdelijke maar ook permanente tentoonstellingen. In het museum kan je verschillende proefjes doen en experimenteren met technologie en is dus erg interactief. De bedoeling is al doende kennis te maken met technologie en aspecten van oa het menselijk lichaam. Dat maakt het museum ook erg leuk voor kinderen. Wetenschap, zoals natuur,- en scheikunde komen speels aan de orde en het is super leerzaam!

L´Umbracle
L´Umbracle is geopend in het jaar 2000 en heeft in totaal een oppervlakte van 17.000m2. Het bestaat uit 2 verschillende gedeeltes. De ene helft is een botanische stadstuin die open is gesteld voor publiek, waar prachtige palmbomen en citrusbomen staan. De andere helft is onderdeel van de openlucht discotheek, waar je in de zomermaanden tot vroeg in de morgen een dansje kunt wagen. De openluchtdiscotheek Umbracle is onderdeel van Club Mya, die eronder ligt. De openluchtdiscotheek gaat pas in de avond open.


Ook dit bouwwerk heeft een bijzondere constructie. Hij zijn allemaal witte bogen en het lijkt wel een open langgerekte tunnel.
Je kunt ook helemaal om de constructie heen lopen en daar kan je de blauw -witte Trencadís terugvinden. De gehele muren aan de buitenkant zijn voorzien van de schitterende wit en blauwe tegeltjes. Daarnaast vindt je er verschillende luchtventilatiesystemen in de vormen van een ster of kegel die ook helemaal zijn betegeld met de mooie blauw- witte tegeltjes.

Als je aan de zijkant van L ´Umbracle staat heb je een prachtig uitzicht over La Ciudad de las Artes y las Ciencias.

L´oceanogràfic
L’oceanografic is geopend in het jaar 2003. Het ontwerp van L´oceanogràfic is niet gekomen van Santiago Calatrava die de andere gebouwen in La Ciudad de Las Artes y las Ciencias ontworpen heeft, maar van Félix Candela.
L’oceanogràfic de het grootste aquarium complex van heel Europa. Er zijn meer dan 500 verschillende diersoorten en in totaal zijn er zo´n 40.000 dieren (vissen/vogels/kwallen etc). Dus genoeg te zien! Je kunt door een lange glazen tunnel lopen waarbij de haaien om en over je heen zwemmen. Daarnaast zijn er verschillende vissoorten, kwallen, pinguïns, dolfijnen, vogels, zeeleeuwen en de prachtige witte belugas te bewonderen.

Palau de les Artes Reina Sofia
Palau de les Artes Reina Sofia is het operagebouw van Valencia. Het is opengegaan voor publiek in het jaar 2005. Het is een heel groot en indrukwekkend gebouw. Het gebouw is 75 meter hoog en heeft een oppervlakte van 40.000m2.. Het heeft een bijzondere vorm en je kunt er vanalles in zien, van grote vis tot helm of een schip.
Aan de zijkanten zijn grote balkons waarop palmbomen staan en waar de kleurrijke bougainville over de reling hangt, wat een spectaculair effect geeft.
Maar ook de binnenkant van het gebouw en de zalen zijn prachtig. De binnenkant van de hoofdzaal is bedekt met blauwe mozaïek tegeltjes. Het heeft hierdoor wel even geduurd voordat de akoestiek goed was. De andere zalen zijn bedekt met hout.
In totaal zijn er 4 verschillende zalen: Sala principal, het auditorio, Aula Magistral en Martin y Soler Theater.

Ágora
L´ágora is ook wel een gebouw met een eigen verhaal. Het gebouw is geopend in 2009, als laatste van alle gebouwen in La Ciudad de las Artes y las Ciencias. Het ligt tussen L’oceanografic en de brug L´assut d´or. Het is een hoog ovaal gebouw en van buiten bekleed met blauwe mozaiek steentjes (Trencadís). De bedoeling van Calatrava was om er een ontmoetingsruimte van te maken. Het gebouw is alleen nog niet vaak open geweest voor publiek. Het gebouw is opengesteld voor een Tennisevenement in 2012, wat helaas uitliep op een fiasco, omdat het heel hard begon te regenen en het dak begon te lekken, waardoor de wedstrijd gestaakt moest worden. Verder is het nog wel eens open geweest voor evenementen. Dus het is helaas nog niet mogelijk om naar binnen te gaan als er geen evenement plaatsvindt.

Naast de prachtige en iconische gebouwen die Santiago Calatrava heeft ontworpen, heeft hij ook nog een bijzondere brug ontworpen in La Ciudad de las Artes y las Ciencias.

L´assut d´oro
L´assut d´oro is de spectaculaire brug die over het Turiapark gaat. Na verschillende aanpassingen is de brug uiteindelijk in 2008 geopend is. De ´mast´  is 125 meter hoog en is vanaf een verre afstand te zien. Hij bestaat uit witte staalkabels die vanaf de ´mast´ schuin naar beneden lopen. Veel mensen zien dan ook de vorm van een harp in de brug. De Valencianos noemen de brug El Jamonero, naar de standaard van de serrano ham waarop de ham wordt gesneden.